Dezerty Dorty Oslava a jedlé dárky Vše

Pistáciový dort

Jeden z nejoblíbenějších narozeninových dortů, které jsem pro mé kamarády upekla. Ráda se k tomuto receptu vracím. Vanilkový korpus promazaný krémem z bíle čokolády a pistáciové pasty patří k těm nejchutnějším odlehčeným dortům, které jsou poslední dobou trendy.
Suroviny:

Suroviny na korpus:

  • 6 velkých vajec
  • 1/2 h + 1/3 h cukru krupice (180 g)
  • 1 h + 1/4 h hladké mouky (150 g)
  • 1/3 h rostlinného oleje ( 50 g)
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečení

Suroviny na krém:

  • 150 g bílé čokolády
  • 300 g smetany ke šlehání min. 33%
  • 2 lžíce pistáciové pasty
  • 100g mascarpone

Suroviny na vanilkový bílkový krém:

  • 3 bílky
  • 150 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • špetka soli

Poleva z bílé čokolády:

  • 50 g bílé čokolády
  • 50 g smetany ke šlehání min. 33%
Postup:
  1. Ze všeho nejdříve si upeču korpus. Většinou je peču i dva dny předem a po vychlazení je zabalím do fólie a uložím do lednice. Troubu si rozpálím na 170°C horkovzduch a dno dortové formy vyložím pečícím papírem. Já používám k pečení korpusu dortové ráfky, ale není to nutné.Do robotu se šlehací mísou vyklepnu vejce, přidám špetku soli a přisypu cukr. Směs šlehám do husté, pevné, světlé hmoty minimálně 20 minut. Poté pomalu vlívám olej po stěně robotu. Po zašlehání vypnu robot a do mísy proseju mouku s práškem do pečení, kterou zlehka vmíchám ručně pomocí stěrky , aby piškot nespadl. Piškot vliji do formy nebo dvou podle závislosti na velikosti korpusu a peču asi 30 minut.
  2. Pistáciový krém si připravím den před plnění do korpusu. Zahřeji 300 g smetany, do které přidám pistáciovou pastu a dobře promíchám. Horkou smetanu nadvakrát naliji do mísy k bílé čokoládě a míchám do rozpuštění. Takto připravenou směs prošlehám pomocí tyčového mixéru. Po vychladnutí přikryji fólii a dám nejlépe přes noc do lednice. Druhý den vliji vychlazenou směs do robotu se šlehací metlou, přidám mascarpone a pomocí stěrky promíchám, aby se směs spojila. Poté vyšlehám do pevného krému. Hlídám, aby se krém nepřešlehal.
  3. Vanilkový bílkový krém si připravuji v den, kdy budu dort kompletovat. V míse od robota si zahřeji bílky společně s cukrem a solí ve vodní lázni. Při teplotě 71°C sundám mísu z vodní lázně a vyšlehám při vysokých otáčkách do vychladnutí. Ke změklému máslu přidám lžičku vanilkové pasty a ručně prošlehám do lehké pěny. Poté máslo opatrně a postupně zašlehám do bílkové hmoty. U tohoto dortu jsem část krému obarvila zeleně na závěrečné obmazání dortu.
  4. Komletace dortu: korpus vodorovně prokrojím na několik plátů. Já většinou používám 3 pláty. První plát položím na podnos (na otočném stojanu), dám část pistáciového krému. Přikryji dalším plátem a postup opakuji. Poté celý dort a povrch obmažu bílkovým krémem do hladka. Dort dám vychladit do lednice na několik hodin nebo přes noc.
  5. Čokoládovou polevu si připravím jakmile je dort zkompletován a připraven k finálnímu zdobení. Horkou smetanu naliji na čokoládu a vymíchám hladkou polevu. Míchám do zchladnutí na cca 28-29°C v závislosti na druhu čokolády. Poleva lehce zhoustne.
  6. Závěrečné zdobení: polevu rezetřu na celý povrch dortu. Ještě před ztuhnutím čokolády ozbobím dort makronkami, čoko-kuličkami, čokoládou, pusinkami, pralinkami aj….

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář