Čokoláda Dezerty Dorty Oslava a jedlé dárky Vše

Ořechový dort s kávovým krémem

Jelikož jsem milovníkem kávy, ráda tento dort připravuji na oslavy narozenin pro své dospělé kamarády. A protože jsem tento dort poprvé připravovala na podzim, ořechový korpus byl jasná volba.
Suroviny:

Suroviny na korpus:

  • 6 velkých vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • 150 g třtinového cukru
  • 120 g hladké mouky
  • 80 g mletých ořechů (mandle, lískové)
  • 40 g rostlinného oleje

Suroviny na kávový krém:

  • 500 ml smetany ke šlehání 33%
  • 250 g kvalitní bílé čokolády
  • 4 lžíce silného espressa
  • 200 g mascarpone

Suroviny na čokoládovou polevu:

  • 50 g hořké čokolády ( používám čokoládu značky Callebaut)
  • 50 g smetany ke šlehání 33%
  • kávové zrna, makronky, pusinky aj…
  • zlatá barva
Postup:
  1. Troubu rozpálím na 175 °C horkovzduch.
  2. Korpusy si upeču i 2 dny předem. Po vychalzení je zabalím do fólie a dám do lednice.
  3. V robotu se šlehací metlou šlehám bílky a postupně přidávám cukru. Vyšlehám do pevného sněhu. Poté předám bílky do čisté mísy a do robotu dám šlehat žloutky, ke kterým přileji pozvolna olej. Vyšlehám do světlé pěny. K žloutkové pěně přidám ušlehané bílky a pomocí stěrky spojím. Nyní přisypu mleté ořechy a prosátou mouku. Zlehka pomocí stěrky promíchám a přendám do připravené formy. Peču 30-40 minut. (Já používám 1 formu o průměru 21 cm, ale můžete použít formy 2).
  4. Kávový krém si začnu připravovat již den předem: zahřeji pod k bodu varu smetanu, do které přidám kávu a dobře promíchám. Horkou smetanu nadvakrát naliji do mísy k bílé čokoládě a míchám do rozpuštění. Takto připravenou směs prošlehám pomocí tyčového mixéru. Po vychladnutí přikryji fólii a dám nejlépe přes noc do lednice. Druhý den vliji vychlazenou směs do robotu se šlehací metlou, přidám mascarpone a pomocí stěrky promíchám, aby se směs spojila. Poté vyšlehám do pevného krému. Hlídám, aby se krém nepřešlehal.
  5. Komletace dortu: korpus vodorovně prokrojím na několik plátů. Já většinou používám 3 pláty. První plát položím na podnos (na otočném stojanu), zvlhčím pokapáním kávy s likérem (není nutné, i tak bude dobrý) a dám část kávového krému. Přikryji dalším plátem a postup opakuji. Nakonec celý dort obmažu krémem do hladka. Trochu krému nechám na pozdější uhlazení.
  6. Dort dám vychladit do lednice na několik hodin. Poté na povrch a boky dortu nanesu krém a uhladím do hladka. Dám opět vychladit.
  7. Čokoládovou polevu si připravím, jakmile je dort zkompletován a připraven k finálnímu zdobení. Horkou smetanu naliji na čokoládu a vymíchám hladkou polevu. Míchám do zchladnutí na cca 28-29°C v závislosti na druhu čokolády. Poleva lehce zhoustne.
  8. Závěrečné zdobení: pomocí lžíce nanesu polevu na vrch dortu a rozetřu po celém povrchu. Ještě před ztuhnutím čokolády ozbobím dort makronkami, kávovými zrny, čokoládou, aj…. Okraje povrchu dortu ozdobím zlatou barvou.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář