Jelikož jsem milovníkem kávy, ráda tento dort připravuji na oslavy narozenin pro své dospělé kamarády. A protože jsem tento dort poprvé připravovala na podzim, ořechový korpus byl jasná volba.
Suroviny:
Suroviny na korpus:
- 6 velkých vajec (bílky a žloutky zvlášť)
- 150 g třtinového cukru
- 120 g hladké mouky
- 80 g mletých ořechů (mandle, lískové)
- 40 g rostlinného oleje
Suroviny na kávový krém:
- 500 ml smetany ke šlehání 33%
- 250 g kvalitní bílé čokolády
- 4 lžíce silného espressa
- 200 g mascarpone
Suroviny na čokoládovou polevu:
- 50 g hořké čokolády ( používám čokoládu značky Callebaut)
- 50 g smetany ke šlehání 33%
- kávové zrna, makronky, pusinky aj…
- zlatá barva
Postup:
- Troubu rozpálím na 175 °C horkovzduch.
- Korpusy si upeču i 2 dny předem. Po vychalzení je zabalím do fólie a dám do lednice.
- V robotu se šlehací metlou šlehám bílky a postupně přidávám cukru. Vyšlehám do pevného sněhu. Poté předám bílky do čisté mísy a do robotu dám šlehat žloutky, ke kterým přileji pozvolna olej. Vyšlehám do světlé pěny. K žloutkové pěně přidám ušlehané bílky a pomocí stěrky spojím. Nyní přisypu mleté ořechy a prosátou mouku. Zlehka pomocí stěrky promíchám a přendám do připravené formy. Peču 30-40 minut. (Já používám 1 formu o průměru 21 cm, ale můžete použít formy 2).
- Kávový krém si začnu připravovat již den předem: zahřeji pod k bodu varu smetanu, do které přidám kávu a dobře promíchám. Horkou smetanu nadvakrát naliji do mísy k bílé čokoládě a míchám do rozpuštění. Takto připravenou směs prošlehám pomocí tyčového mixéru. Po vychladnutí přikryji fólii a dám nejlépe přes noc do lednice. Druhý den vliji vychlazenou směs do robotu se šlehací metlou, přidám mascarpone a pomocí stěrky promíchám, aby se směs spojila. Poté vyšlehám do pevného krému. Hlídám, aby se krém nepřešlehal.
- Komletace dortu: korpus vodorovně prokrojím na několik plátů. Já většinou používám 3 pláty. První plát položím na podnos (na otočném stojanu), zvlhčím pokapáním kávy s likérem (není nutné, i tak bude dobrý) a dám část kávového krému. Přikryji dalším plátem a postup opakuji. Nakonec celý dort obmažu krémem do hladka. Trochu krému nechám na pozdější uhlazení.
- Dort dám vychladit do lednice na několik hodin. Poté na povrch a boky dortu nanesu krém a uhladím do hladka. Dám opět vychladit.
- Čokoládovou polevu si připravím, jakmile je dort zkompletován a připraven k finálnímu zdobení. Horkou smetanu naliji na čokoládu a vymíchám hladkou polevu. Míchám do zchladnutí na cca 28-29°C v závislosti na druhu čokolády. Poleva lehce zhoustne.
- Závěrečné zdobení: pomocí lžíce nanesu polevu na vrch dortu a rozetřu po celém povrchu. Ještě před ztuhnutím čokolády ozbobím dort makronkami, kávovými zrny, čokoládou, aj…. Okraje povrchu dortu ozdobím zlatou barvou.