Bábovky nepeču moc často, ale v období dýní a Halloweenu jí ráda připravím a nazdobím. Kluci pak mají po 2 dny lahodnou svačinu do školy nebo odpoledne po příchodu ze školy.
Suroviny:
- 2 h cukru krupice
- 3/4 h rostlinného oleje
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 h hladké mouky
- 1 lžíce dýňového koření
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špeka soli
- 1/2 h dýňového pyré
Suroviny na polevu:
- 60 g bílé čokoláda ( používám Callebaut)
- 60 g smetany ke šlehání 33 %
- 125 g změklého másla
- 1 h cukr moučka ( 120 g)
- 1 lžíce pistáciové pasty
- zelené barvivo na dobarvení
- posypka na Halloween
- malé marshmallows
- posypka ve tvaru očí
Postup:
- Troubu rozpálím na 170°C horkovzduch. Formu na bábovku vymažu máslem nebo vystříkám olejem (používám nepřilnavou formu, tak nevysypávám moukou).
- V míse promíchám mouku s kypřícím práškem, dýňovým kořením a špetkou soli.
- Ve džbánku prošlehám cukr s olejem a postupně zašlehám vejce. Přileji vanilku.
- Do moučné směsi postupně přilévám vaječnou směs a dýňové pyré. Po promíchání přeleji směs do formy na bábovku a dám péct.
- Peču cca 40-50 minut do propečení. Mezitím si připravím polevu.
- Zahřeji smetanu k bodu varu a přeliji jí čokoládu s pistáciovou pastou. Míchám do rozpuštění. Nechám zchladnout.
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám máslo s cukrem do světlé pěny a nakonec zamíchám rozpuštěnou čokoládu. Popřípadě dobarvím zeleným potrav. barvivem.
- Polevou přeliji vychlazenou bábovku a ozdobím.