Já patřím mezi milovníky klasického „retro“ zákusku z cukrárny – kokosové rolády. Tentokrát jsem jí upravila do menších dortíku. Takto si je oblíbila celá rodina. Krém jsem odlehčila a použila bílou čokoládu a smetanu.
Suroviny:
Suroviny na těsto:
- 6 bílků
- 6 lžic cukru krupice ( 90g )
- 3/4 h polohrubé mouky ( 120g )
- 2/4 h kukuřičného škrobu ( 50g )
- špetka soli
- 6 žloutků
- 3/4 h cukru krupice ( 150g )
- 1 lžička vanilkového extraktu
Suroviny na krém:
- 250 g mascarpone
- 50 g tuhé části z konzervy kokosového mléka
- 100 g bílé čokolády Velvet
- 1 lžička vanilkového extraktu
Suroviny na ganache:
- 50 g bílé čokolády
- 50 g smetany ke šlehání 33%
- 1/2 h jahodového sirupu ( nebo džemu )
Postup:
- Troubu rozpálím na 180°C. Plech vyložím pečícím papírem.
- V robotu se šlehací metlou vyšlehám bílky a 6 lžíc cukru do pevného sněhu. Mezitím v míse promíchám polohrubou mouku s kukuřičným škrobem a solí. Vyšlehaný sníh přendám do čisté mísy a do robotu dám šlehat žloutky s cukrem a vanilkou. Vyšlehám do světlé nadýchané hmoty. Do vyšlehaných žloutků opatrně vmíchám moučnou směs a poté ručně vmíchám sníh.
- Takto připravené těsto rozetřu na plech a peču cca 13-20 minut. Na kuchyňskou desku rozložím utěrku, kterou popráším moučkovým cukrem. Po upečení vyklopím těsto na pocukrovanou utěrku a ještě za tepla zaroluji. Nechám úplně vychladnout.
- Kokosový krém z bílé čokolády. Rozpustím bílou čokoládu. Kokosovou smetanu ohřeji s vanilkou, nechám mírně zchladnout a vliji na čokoládu. Vymíchám do hladka a ještě promixuji tyčovým mixérem. Nechám odpočinou v lednici a poté vyšlehám s mascarpone v pevný krém.
- Na ganache si zahřeji smetanu a pomalu přilijte k čokoládě. Vymíchám dohladka a nechám hodinu odstát v lednice.
- Kompletace. Roládu po vychlazení rozbalím. Potřu džemem a na něj navrstvím po celé ploše rolády krém. Roládu zabalím a nakrájím na 10 cm dlouhé kousky, které postavím a potřu čokoládovou ganache a obalím kokosem.
- Před servírováním jsem dozdobila kokosovou pralinkou.