Většina řezů patří mezi dezerty náročnější na přípravu, ale většinou vás nezklamou svou vynikající chutí. Ani tento nezklamal, mě prostě nadchnul. Jedná se o kombinaci mandlového piškotu upečeného s bílkovou krustou, promazaného žloutkovým krémem plným šlehačky a celý prosypaný mandlemi …co víc dodat…
Suroviny:
Suroviny na piškot:
- 1/2 h cukru krupice ( 100g )
- 125 g změklého másla
- 5 žloutků
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 2/3 h hladké mouky
- 1/3 h mandlové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1/3 h mléka ( 80 ml )
- hrst sekaných mandlí
Suroviny na bílkovou krustu:
- 5 bílků
- 1 h krupicového cukru ( 200 g )
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Suroviny na krém:
- 1 h mléka ( 250 ml )
- 2 žloutky
- 1/4 h cukru moučka ( 50 g )
- 2 lžíce kukuřičného škrobu ( 20 )
- špetka soli
- 1/4 lžičky vanilkové pasty
- 2 lžíce másla
- 200 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Rozpálím troubu na 170°C a plech vyložím pečícím papírem.
- V robotu s K-metlou utřu máslo s cukrem a postupně zašlehám žloutky s vanilkou. V míse promíchám obě mouky s práškem do pečiva a solí. Zapracuji jí do žloutkové pěny. Nakonec přimíchám mléko. Takto připravené těsto naliji na plech.
- Zároveň si připravím bílkovou krustu. Několik minut šlehám bílky s cukrem do pevného sněhu. Nakonec přidám šrob a krátce promíchám.
- Vyšlehanou bílkovou krustu navrstvím na těsto, posypu oříšky a dám péct na cca 30-40 minut.
- Upečený piškot nechám vychladnout na mřížce a příčně rozkrojím na 2 stejné díly.
- Připravím si krém: Mléko ohřeji na sporáku. V misce prošlehám žloutky s cukrem, škrobem, špetkou soli a vanilkou. Když začně mléko vřít, přiliji část ke žloutkům a promíchám. Poté naliji zpátky k ohřátému mléku a míchám do zhoustnutí. Na závěr přimíchám máslo. Krém přikryji folií a dám vychladit. Krém poté prošlehám a vmíchám vyšlehanou smetanu.
- Na jeden díl těsta natřu krém a přikryji druhým dílem. Dám nejlépe přes noc do lednice.
- Servíruji nakrájené na čtverečky, poprášené cukrem moučka.


