Asi už každý někdy tento dezert ochutnal, a nebo o něm alespoň slyšel. U nás doma ho máme rádi. Tentokrát jsem ho přibarvila načerveno a krém odlehčila zakysanou smetanou a šlehačkou. Já nechávám tvaroh společně se zakysanou smetanou odkapat, ale není to nutné.
Suroviny na piškot:
- 1 h podmáslí (250 ml)
- červené barvivo
- 120 g změklého másla
- 1 h cukru krupice ( 200 g)
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 h hladké mouky (200 g)
- 2 lžíce kakaa
- špetka soli
- 1 lžička octa
- 1 lžička jedlé sody
Suroviny na krém:
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 200 g zakysané smetany
- 100 g žervé
- 3 lžíce cukru moučka
- 150 g smetany ke šlehání (33 %)
Suroviny na polevu:
- 50 g smetany ke šlehání (min. 31%)
- 50 g hořké čokolády
Postup:
- Troubu rozpálím na 170°C horkovzduch. Připravím si plech vyložený pečícím papírem.
- V robotu s K-metlou prošlehám máslo s cukrem do hladkého krému, přidám vanilku a postupně přišlehám vejce.
- V míse promíchám mouku, kakao a špetku soli. Podmáslí obarvím pomocí barviva načerveno. Pak nadvakrát přidám střídavě mouku a podmáslí do robotu k vaječné směsi a promíchám dohladka. Nakonec přidám smíchaný ocet se sodou.
- Směs naliji na plech a peču cca 20-30 minut. Poté dám vychladit na mřížku.
- Několik hodin před pečením dám tvaroh společně se zakysanou smetanou do plátýnka vykapat. Poté začnu s přípravou krému. Smetanu s cukrem vyšlehám do pevné hmoty. Odkapaný tvaroh se smetanou vložím do mísy a přimíchám žervé. Poté opatrně pomocí stěrky vmíchám šlehačku. Dám vychladit do lednice.
- Piškot rozříznu na dvě poloviny. První polovinu potřu polovinou krému, přiklopím druhou polovinou a nanesu zbytek krému. Povrch krému uhladím a dám do lednice, než připravím polevu.
- V kastrůlku na sporáku přivedu k varu smetanu. Horkou smetanu naliji do mísy k čokoládě a vymíchám lesklou hladkou polevu. Tu naliji na řez a rozetřu.
- Dezert servírují nakrájený pomocí teplého nože na čtverce.