Tentokrát jsem na masopustní neděli připravila koblihy plněné několika krémy. Největší úspěch měly samozřejmě ty s Nutellou.
Suroviny na koblihy:
- 2 h hladké mouky (260 g)
- 3/4 h polohrubé mouky (120 g)
- špetka soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 vejce
- 1/4 h cukru krupice (50 g)
- 1 lžíce rumu
- 3/4 h mléka
- 1/2 balíčku čerstvého droždí (20 g)
- 3 lžíce změklého másla ( 60 g)
Suroviny na krémy:
- žloutkový krém ( viz. „Mandlovo-bílkové řezy se žloutkovým krémem“)
- 2 lžíce Nutelly
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 lžička vanilkové pasty
- 2 lžíce ovocného pyré z Marakuji
Postup:
- Ze všeho nejdřív zadělám kvásek. V misce smíchám kvasnice s trochou mléka, s trochou cukru a 1 lžíci mouky. Dám vzejít na teplé místo asi na1 hodinu.
- V jedné míse promíchám obě mouky, sůl a skořici. V druhé pak prošlehám vejce s mlékem, cukrem a rumem.
- Hotový kvásek vliji do robota s hnětací metlou a přileji vaječnou směs. Promíchám a přidám moučnou směs. Zase promíchám a nakonec přidám máslo. Vše pomocí robota vypracuji na hladké jednolité těsto, které nechám vykynout na teplém místě min. 1 hodinu.
- Vykynuté těsto vyválím na pomoučné kuchyňské desce na obdelník o výšce 2 cm. Vykrojím stejně velké kolečka, ze kterých uválím pomocí dlaně kuličku.
- Takto připravené nechám ještě nakynout z každé strany 15 minut.
- V pánvi ( nejlépe Wok ) rozpálím řepkový olej na 170°C a koblihy v něm smažím z každé strany 1-2 minuty.
- Usmažené nechám okapat a vychladnout.
- Připravím si krémy. Žloutkový krém rozdělím do 4 misek. První promíchám s Nutellou, druhou s arašídovým máslem, další s ovocným pyrém a poslední misku ochutím vanilkou. Krémy prošlehám a dám vychladit.
- Do koblih pomocí nože udělám zářez a pomocí cukrářských sáčků s úzkou špičkou naplním náplněmi. Na vrch krému nasypu různé posypky, které zrovna doma najdu.