Už jsem upekla velké množství pizz, ale až tahle pizza mě přesvědčila, že i doma se dá upéct pizza podobná té z pizzerie. U tohoto receptu je nepostradatelnou pomůckou, bez které to nepůjde, litinová pánev. Sice mám raději těsto slabší, ale v tomto případě ráda dávám na pánev silnější plát těsta.
Suroviny na těsto (4 menší pizzy)
- 4 h hladké mouky (520g)
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 1/2 h teplé vody
- 1 lžička sušeného droždí
Na 1 kus slaninové pizzy:
- 1/3 h rajčatové omáčky na pizzu (80ml)
- 100 g mozzarelly na plátky,
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- 50 g slaniny na plátky
- sušené oregáno
Nádobí:
- litinová pánev o průměru 25 cm
Postup:
- V kuchyňském robotu s K-metlou promísím hladkou mouku, sůl, olivový olej . V 1 h teplé vody rozpustím 1 lžičku sušeného droždí a postupně přilévám. Těsto v robotu prohněteme, popřípadě dodám ještě 1/2 h teplé vody a poté ručně propracuji na pomoučené ploše v bochánek . Vypracované těsto vložím zpět do mísy vytřené olivovým olejem a zakryji folií. Nechám vykynout na teplém místě alespoň 2 hodiny. Můžeme také polovinu těsta odebrat, dát do uzavíratelné misky a uložit do chladničky do druhého dne.
- Troubu zapnu na maximum (já mám max 350°C) a vložím do ní pánev se lžičkou olivového oleje.
- Po vykynutí těsto vyválím na pomoučené ploše, opatrně vyndám rozpálenou pánev z trouby a těsto na tu pánev přenesu.
- Povrch těsta potřu rajčatovou omáčkou, posypu oregánem, po celé ploše nakladu anglickou slaninu, na ni položím na kolečka nakrájenou mozzarellu, posypu strouhaným parmazánem a vložím do trouby.
- Peču 15 minut nebo dokud nejsou okraje opečené do hněda.


