Dezerty Oslava a jedlé dárky Vše

Panna cotta s borůvkami nebo jahodami

Přestože nejsem zrovna milovník tohoto dezertu, ráda ho připravuji, když jdeme na návštěvu ke kamarádům. Připravuji ho do menších plastových pohárků, které jsou ideální pro převoz. Zároveň tento dezert připravuji na různé slavnostní příležitosti, oni ho vlastně všichni milují.
Suroviny:
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1/3 h cukru krupice (65 g)
  • 3 plátky želatiny
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Suroviny na borůvkovou směs:

  • 200 g zmrazených borůvek
  • 100 g zmrazených malin
  • 1/4 h cukru krupice (50g)
  • 1 plátek želatiny

Suroviny na jahodovou směs:

  • 200 g jahod (můhou být i mražené)
  • 1/4 h cukru krupice ( 50g )
  • 1 plátek želatiny
Postup:
  1. V misce se studenou vodou nechám cca 10 minut nabobtnat plátky želatiny.
  2. V hrnci na sporáku zahřeji smetanu, cukr a vanilku těsně pod bod varu. Jakmile bude směs ohřátá, vypnu sporák a vyždímanou želatinu pečlivě rozmíchám v ohřáté smetaně.
  3. Takto připravenou směs naliji do skleniček a dám ztuhnout do lednice asi na 2 hodiny.
  4. Připravím si borůvkovou směs. Nejprve namočím želatinu do studené vody na cca 10 minut. V hrnci na sporáku přivedu borůvky s malinami a s trochou vody k varu a povařím doměkka. Sundám z plotny, promixuji tyčovým mixérem a ještě propasíruji přes síto. Dám zpět na sporák, přidám cukr a chvíli zahřeji, aby se cukr rozpustil. Nyní vypnu sporák a vmíchám vyždímaný plátek želatiny.
  5. Obdobně postupuji i u jahodové směsi, jenom do ní na závěr přidám ještě malé kousky jahod.
  6. Takto připravenou směs naliji na částečně zpevněnou smetanu a vrátím zpět do lednice ztuhnout. Nejlépe přes noc.
  7. Servíruji ozdobené ovocem.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...