Tyto recepty ráda peču v neděli a v pondělí ráno vím, že mají kluci lahodnou svačinu do školy. Tentokrát jsem ho místo skořice připravila s mákem.
Suroviny:
- 2 h hladké mouky ( 250 g )
- 1/2 lžičky soli
- 60 g změklého másla
- 1/2 h mléka ( 125 ml )
- 15 g čerstvých kvasnic
- 2 malá vejce
- 1/4 h cukru krupice ( 50 g )
- vejce na potření
- máslo na promazání
Suroviny na náplň:
- 1 h mletého máku
- 4 lžíce cukru krupice
- 1 až 1 a 1/2 h mléka ( 250 – 350 ml – podle potřeby )
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- 1 lžíce rumu
Postup:
- Do teplého mléka nadrobím droždí a promíchám. Nechám chvíli odležet. V kastrůlku si rozpustím máslo.
- V míse promíchám mouku se solí.
- V robotu s K-metlou prošlehám cukr s vejci, dokud se nespojí. Přileji mléko, máslo a znovu promíchám.
- Nyní přidám polovinu mouky a prošlehám. Nyní si vyměním na robotu nástavec na hnětací hák a přidám druhou polovinu mouky. Nyní nechám pracovat robot po dobu cca 6 minut. Pokud je těsto lepivé přidávám po troškách mouku a míchám. Těsto vypracuji na kompaktní a nelepivé.
- Mísu vymažu olejem a vložím do ní těsto. Zakryji fólii a nechám kynout 2 hodiny.
- Připravím si náplň: Mléko přivedu k varu a přisypu mletý mák. Za stálého míchání povařím, přidám cukr a 1 lžičku citronové šťávy. Odstavím. Vmíchám skořici, kardamon a popřípadě rum. Náplň nechám zchladnout.
- Po vykynutí, vyválím těsto do tvaru obdélníku ( o tloušťce 1 cm ), potřu trochou rozpuštěného másla a makovou náplní. Těsto zaroluji, podélně překrojím, zamotám a uzavřu.
- Do vymazané formy na chlebíček vložím těsto a ještě nechám cca 1 hodinu kynout.
- Mezitím si rozehřeji troubu na 175°C.
- Před vložením do trouby potřu povrch těsta vajíčkem smíchaným s mlékem.
- Peču cca 40-45 minut, dokud se těsto nelepí na párátko. Já ráda ještě po vytažení z trouby přeleji zlatým sirupem.
- Servíruji nakrájené na plátky nebo jako opečený toust politý sirupem.
