Čokoláda Dezerty Dorty Na tento měsíc Oslava a jedlé dárky Vše

Narozeninový dort s lesním ovocem a krémem z mléčné čokolády

Tento dort vznikl na přání mé švagrové, jejíž tatínek slavil krásných 80-desát. Její přání bylo, aby obsahoval nějaké ovoce, a protože byl únor, použila jsem mraženou směs lesních plodů a lyofilizované maliny. Dvě patra jsem promazala krémem z mléčné čokolády a jedno patro krémem z mascarpone a lesních plodů.
Suroviny:

Suroviny na vanilkový korpus:

  • 6 velkých vajec
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1/2 h + 1/3 h cukru krupice (180 g)
  • 1 h + 1/4 h hladké mouky (150 g)
  • 1/3 h rostlinného oleje ( 50 g)
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečení

Suroviny na vanilkový krém:

  • 200 g smetana ke šlehání min. 33%
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžička vanilkové pasty (extraktu)
  • 3 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti)

Suroviny na krém z mléčné čokolády:

  • 300 g smetany ke šlehání min. 33%
  • 150 g mléčné čokolády 60%

Suroviny na ovocné pyré:

  • 1 h mražené směsi lesního ovoce
  • 1/2 h cukr krupice
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Suroviny na polevu:

  • 100 g tmavé čokolády
  • 100 g smetany ke šlehání min. 33%
Postup:
  1. Ze všeho nejdříve si upeču korpus. Většinou je peču i dva dny předem a po vychlazení je zabalím do fólie a uložím do lednice. Troubu si rozpálím na 180°C horkovzduch. Já používám k pečení korpusu dortové ráfky a na dno použiji alobal. Do robotu se šlehací mísou vyklepnu vejce, přidám špetku soli a přisypu oba cukry. Směs šlehám do husté, pevné, světlé hmoty minimálně 20 minut. Poté pomalu vlívám olej po stěně robotu. Po zašlehání vypnu robot a do mísy proseju mouku s práškem do pečení, kterou zlehka vmíchá
  2. Krém z mléčné čokolády si připravím den před plněním do korpusu. Polovinu smetany zahřeji pod bod varu a přeliji do mísy k mléčné čokoládě. Pomocí stěrky vymíchám dohladka a poté promixuji tyčovým mixérem. Po vychladnutí přikryji fólii a dám zase přes noc do lednice. Druhý den vliji vychlazenou směs do robotu se šlehací metlou, přileji druhou polovinu smetany ke šlehání a pomocí stěrky promíchám, aby se směs spojila. Poté vyšlehám do pevného krému. Hlídám, aby se krém nepřešlehal. Dám chladit.
  3. Vanilkový krém z mascarpone si připravuji v den, kdy budu dort kompletovat. V robotu se šlehací metlou vyšlehám mascarpone, smetanu, vanilkový extrakt a cukru do pevného krému. Dám chladit do lednice.
  4. Ovocnou náplň připravuji v den kompletace alespoň 2 hodin před nanášením krémů. Ovoce s cukrem dám do kastrůlku a vařím do zhoustnutí. Ještě teplé propasíruji přes síto, vrátím do kastrůlku, přidám škrob a prohřeji. Takto nechám při pokojové teplotě zchladnout.
  5. Komletace dortu: korpus vodorovně prokrojím na několik plátů. Já většinou používám 3 pláty. První plát položím na podnos (na otočném stojanu), nanesu pomocí cukrářského sáčku čokoládový krém a uhladím. Přikryji dalším plátem, který potřu vanilkovým krémem z mascarpone a přeliji ovocným pyré. Na třetí piškotový plát nanesu opět čokoládový krém a pokladu malinami nebo jiným ovocem.
  6. Poté celý dort a povrch obmažu čokoládovým krémem dohladka. Dort dám vychladit do lednice na několik hodin nebo přes noc.
  7. Čokoládovou polevu si připravím jakmile je dort zkompletován a připraven k finálnímu zdobení. Horkou smetanu naliji na čokoládu a vymíchám hladkou polevu. Míchám do zchladnutí na cca 28-29°C v závislosti na druhu čokolády. Poleva lehce zhoustne.
  8. Závěrečné zdobení: polevu reztřu na celý povrch dortu. Ještě před ztuhnutím čokolády ozbobím dort krémem, na který pokladu malé tabulky čokolády a ovoce. A protože to je dort narozeninový, přestříkám místa zlatou potravinářskou barvou.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...