Sladká jídla Snídaně Velikonoce Vše

Tvarohový mazanec

Je několik typů mazanců. Pokud je dost času, připravuji ten kynutý, ale letos jsem se díky nedostatku času rozhodla pro tvarohový. A asi ho zařadím mezi recepty, které budu o velikonocích péct pravidelně.
Suroviny:
  • 2 žloutky
  • 100 g změklého másla
  • 1/2 h cukru krupice ( 100 g )
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 250 g plnotučného tvarohu z vaničky
  • 3 – 3 1/2 h hladké mouky (400 – 450 g)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce rumu
  • kůra z poloviny citronu
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • mandlové lupínky a rozinky na zdobení
Postup:
  1. Do robotu dám máslo, oba cukry, tvaroh, citronovou kůru, rum, žloutky a sůl. Prošlehám pomocí ruční metly a nasadím hnětací nástavec. Přidám polovinu mouky promíchánou s práškem do pečiva a promísím. Poté přidám zbývající mouku a promísím do hladkého těsta.
  2. Troubu rozpálím na 170°C horkovzduch.
  3. Oddělím menší část těsta, ze kterého upletu copánek, kterým omotám bochánek těsta. Těsto potřu vejcem a ozdobím kytičkami z mandlí a rozinek.
  4. Peču cca 40-50 minut. Pomocí špejlí zkotroluji propečení, popřípadě přikryji alobalem, aby povrch brzy nezhnědl.
  5. Po vytažení z trouby potřu zlatým sirupem ( není nutné ) a nechám vychladnout.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...