Je několik typů mazanců. Pokud je dost času, připravuji ten kynutý, ale letos jsem se díky nedostatku času rozhodla pro tvarohový. A asi ho zařadím mezi recepty, které budu o velikonocích péct pravidelně.
Suroviny:
- 2 žloutky
- 100 g změklého másla
- 1/2 h cukru krupice ( 100 g )
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 250 g plnotučného tvarohu z vaničky
- 3 – 3 1/2 h hladké mouky (400 – 450 g)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce rumu
- kůra z poloviny citronu
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- mandlové lupínky a rozinky na zdobení
Postup:
- Do robotu dám máslo, oba cukry, tvaroh, citronovou kůru, rum, žloutky a sůl. Prošlehám pomocí ruční metly a nasadím hnětací nástavec. Přidám polovinu mouky promíchánou s práškem do pečiva a promísím. Poté přidám zbývající mouku a promísím do hladkého těsta.
- Troubu rozpálím na 170°C horkovzduch.
- Oddělím menší část těsta, ze kterého upletu copánek, kterým omotám bochánek těsta. Těsto potřu vejcem a ozdobím kytičkami z mandlí a rozinek.
- Peču cca 40-50 minut. Pomocí špejlí zkotroluji propečení, popřípadě přikryji alobalem, aby povrch brzy nezhnědl.
- Po vytažení z trouby potřu zlatým sirupem ( není nutné ) a nechám vychladnout.