Dezerty Řezy, koláče a cheesecakes Velikonoce Vše

Velikonoční dort čokoládovým vkladem

Každý rok o velikonočních svátcích peču pro naši rodinu dort, tentokrát to byl malý dort (o průměru 18 cm) s vanilkovým korpusem, pistáciovým krémem, křupavým čokoládovým vkladem, ozdobený jedlým mechem a makronkami ve tvaru vajíček.
Suroviny:

Suroviny na korpus:

  • 6 velkých vajec
  • 1/2 h + 1/3 h cukru krupice (180 g)
  • 1 h + 1/4 h hladké mouky (130g)
  • 1/3 h rostlinného oleje (50g)
  • špetka soli

Suroviny na křupavý čokoládový vklad:

  • 60 g mléčné čokolády
  • 20 g oleje
  • 60 g drcených francouských oplatků Paileté Feuilletine

Suroviny na bílkovo-pistáciový krém:

  • 3 bílky
  • 150 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 1 lžíce pistáciové pasty
  • špetka soli
  • jedlý mech
  • makronky
  • bílá čokoláda
Postup:
  1. Ze všeho nejdříve si upeču korpus. Většinou je peču i dva dny předem a po vychlazení je zabalím do fólie a uložím do lednice. Troubu si rozpálím na 175°C horkovzduch a dno dortové formy (18 cm) vyložím pečícím papírem. Já používám k pečení korpusu dortové ráfky, ale není to nutné.Do robotu se šlehací mísou vyklepnu vejce, přidám špetku soli a přisypu cukr. Směs šlehám do husté, pevné, světlé hmoty minimálně 20 minut. Poté pomalu vlívám olej po stěně robotu. Po zašlehání vypnu robot a do mísy proseju mouku, kterou zlehka vmíchám ručně pomocí stěrky , aby piškot nespadl. Piškot vlijeme do formy nebo dvou podle závislosti na velikosti korpusu a peču asi 30 minut.
  2. Den předem jsem si připravila čokoládový vklad. V kastrůlku rozhřeji čokoládu, kterou promíchám s olejem a křupinkami. Na tácek na pečicí papír položím ráfek od dortové formy (průměr 18 cm). Do něho naliji čokoládu a rozetřu po celé ploše. Vychladím do zpevnění. Poté odstraním dortový ráfek a odloupnu pečící papír. Nechám v lednici.
  3. Vanilkový bílkový krém si připravuji v den, kdy budu dort kompletovat. V míse od robota si zahřeji bílky společně s cukrem a solí ve vodní lázni. Při teplotě 71°C sundám mísu z vodní lázně a vyšlehám při vysokých otáčkách do vychladnutí. Ke změklému máslu přidám lžici pistáciové pasty a ručně prošlehám do lehké pěny. Poté máslo opatrně a postupně zašlehám do bílkové hmoty. Krém dám vychladit do lednice.
  4. Komletace dortu: korpusy vodorovně prokrojím na 3 pláty. První plát položím na podnos (na otočném stojanu), rozetřu část pistáciového krému. Přikryji dalším plátem, nanesu krém, na který položím čokoládový vklad a znova zlehka zahladím krémem. Nyní přikryji posledním plátem korpusu a celý dort včetně vrchu obmažu krémem dohladka. Dort dám vychladit do lednice na několik hodin nebo přes noc.
  5. Před servírováním, povrch dortu ozbobím mechových korpusem, makronkami a bílou čokoládou.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...