Dezerty Řezy, koláče a cheesecakes Vše

Vanilkový koláč se šlehačkou a malinami

Jednou za čas koupím křehké těsto, které mi urychlí přípravu tohoto koláče. Pak už jen připravím vanilkový žloutkový krém a vyšlehám šlehačku. Jednoduchý přesto vynikající dezert. Pro mladšího syna je to prostě Crème brûlée.
Suroviny:
  • 1 balení křehkého těsta

Suroviny na krém:

  • 1 h mléka ( 250ml )
  • 2 žloutky
  • 1/4 h cukru moučka ( 50g )
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu ( 20g )
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky vanilkové pasty
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • maliny na ozdobení
Postup:
  1. Troubu si rozpálím na 175°C. Připravím si obdélníkovou formu na koláč s vyndávacím dnem o rozměrech 10 x 33 cm.
  2. Vychlazené těsto rozbalím a vyložím jím formu. Dno propíchám vidličkou. Takto připravené dám ještě na chvíli vychladit do lednice. Před pečením vyložím dno pečícím papírem a vysypu sušeným hrachem, aby těsto drželo tvar.
  3. Peču cca 15 – 20 minut. Na závěr pečení odstraním hrách s pečícím papírem a dopeču do zlatohněda.
  4. Mezitím si připravím si krém: Mléko ohřeji na sporáku. V misce prošlehám žloutky s cukrem, škrobem, špetkou soli a vanilkou. Když začně mléko vřít, přiliji část ke žloutkům a promíchám. Poté naliji zpátky k ohřátému mléku a míchám do zhoustnutí. Na závěr přimíchám máslo. Krém přikryji folií a dám vychladit.
  5. Upečené těsto nechám vychladnout na mřížce. Poté ho naplním po okraj krémem a uhladím. Dám pořádně vychladit.
  6. Před servírováním ušlehám smetanu do tuhé šlehačky a pomocí cukrářského sáčku nanesu na krém. Nakonec ozdobím malinami.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...