Jednou za čas koupím křehké těsto, které mi urychlí přípravu tohoto koláče. Pak už jen připravím vanilkový žloutkový krém a vyšlehám šlehačku. Jednoduchý přesto vynikající dezert. Pro mladšího syna je to prostě Crème brûlée.
Suroviny:
- 1 balení křehkého těsta
Suroviny na krém:
- 1 h mléka ( 250ml )
- 2 žloutky
- 1/4 h cukru moučka ( 50g )
- 2 lžíce kukuřičného škrobu ( 20g )
- špetka soli
- 1/4 lžičky vanilkové pasty
- 2 lžíce másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- maliny na ozdobení
Postup:
- Troubu si rozpálím na 175°C. Připravím si obdélníkovou formu na koláč s vyndávacím dnem o rozměrech 10 x 33 cm.
- Vychlazené těsto rozbalím a vyložím jím formu. Dno propíchám vidličkou. Takto připravené dám ještě na chvíli vychladit do lednice. Před pečením vyložím dno pečícím papírem a vysypu sušeným hrachem, aby těsto drželo tvar.
- Peču cca 15 – 20 minut. Na závěr pečení odstraním hrách s pečícím papírem a dopeču do zlatohněda.
- Mezitím si připravím si krém: Mléko ohřeji na sporáku. V misce prošlehám žloutky s cukrem, škrobem, špetkou soli a vanilkou. Když začně mléko vřít, přiliji část ke žloutkům a promíchám. Poté naliji zpátky k ohřátému mléku a míchám do zhoustnutí. Na závěr přimíchám máslo. Krém přikryji folií a dám vychladit.
- Upečené těsto nechám vychladnout na mřížce. Poté ho naplním po okraj krémem a uhladím. Dám pořádně vychladit.
- Před servírováním ušlehám smetanu do tuhé šlehačky a pomocí cukrářského sáčku nanesu na krém. Nakonec ozdobím malinami.
