Již dlouho jsem chtěla upéct tento dezert a není lepší příležitost než oslava narozenin, kde číslo k dortu prostě patří. A protože se moje mamka za svůj věk nestydí, byla to jasná volba. Co považuji u tohoto dortu za důležíté, je ho naplnit krémem alespoň den předem a nechat rozležet. Naopak zdobení dortu makronkami a pusinkami až v samotný den oslavy.
Suroviny:
Suroviny na křehké těsto:
- 370 g hladké mouky
- 80 g mandlové mouky
- 150 g cukru moučka
- 300 g změklého másla
- 6 žloutků
- špetka soli
- trocha citronové kůry
Suroviny na světlý krém:
- 300 g cream cheese
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1/2 h cukru moučka ( 60g )
- 1 lžička vanilkového extraktu
Suroviny na žloutkový krém:
- 1 h mléka ( 250ml )
- 2 žloutky
- 1/4 h cukru moučka ( 50g )
- 2 lžíce kukuřičného škrobu ( 20g )
- špetka soli
- 1/4 lžičky vanilkové pasty
- 2 lžíce másla
Suroviny na krém frangipane:
- 1 vejce + 1 žloutek
- 1/2 h cukru krupice ( 100g )
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 h mléka ( 250ml )
- 2 lžíce másla
- 1/2 h nadrcených makronek (zrovna jsem měla zelené)
- makronky
- pusinky
- čokoládové ozdoby
- jedlé květy
Postup:
- Začnu přípravou křehkého těsta a to klidně i několik dní předem.V míse promíchám obě mouky se solí a citronovou kůrou. Máslo s cukrem a žloutky zlehka prošlehám v roboru s K-metlou. Poté postupně přidám mouku a vypracuji kompaktní těsto. Těsto zabalím do fólie a dám zchladit do lednice.
- Troubu rozpálím na 180°C horkovzduch. Těsto vyválím na plát, ze kterého posle šablony vykrojím požadované číslice. Vždy spodní a vrchní díl. Ty poté přenesu na plech vyložený pečícím papírem a peču cca 10-15 minut než kraje zezlátnou. Korpus nechám vychladit.
- Den před oslavou si připravím krémy a naplním je do cukrářských sáčků. Jejíchž pomocí budu plnit korpusy.
- Na žloutkový krém ohřeji mléko na sporáku. V misce prošlehám žloutky s cukrem, škrobem, špetkou soli a vanilkou. Když začně mléko vřít, přiliji část ke žloutkům a promíchám. Poté naliji zpátky k ohřátému mléku a míchám do zhoustnutí. Na závěr přimíchám máslo. Krém přikryji folií a dám vychladit.
- Poté pokračuji krémem frangipane.
- Jako poslední připravím světlý šlehačkový krém. V robutu se šlehací metlou prošlehám krémový sýr s cukrem, vanilkou. Poté přiliji smetanu a vyšlehám do pevného krému.


