Dezerty Dorty Na tento měsíc Oslava a jedlé dárky Vše

Number cake

Již dlouho jsem chtěla upéct tento dezert a není lepší příležitost než oslava narozenin, kde číslo k dortu prostě patří. A protože se moje mamka za svůj věk nestydí, byla to jasná volba. Co považuji u tohoto dortu za důležíté, je ho naplnit krémem alespoň den předem a nechat rozležet. Naopak zdobení dortu makronkami a pusinkami až v samotný den oslavy.
Suroviny:

Suroviny na křehké těsto:

  • 370 g hladké mouky
  • 80 g mandlové mouky
  • 150 g cukru moučka
  • 300 g změklého másla
  • 6 žloutků
  • špetka soli
  • trocha citronové kůry

Suroviny na světlý krém:

  • 300 g cream cheese
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 h cukru moučka ( 60g )
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Suroviny na žloutkový krém:

  • 1 h mléka ( 250ml )
  • 2 žloutky
  • 1/4 h cukru moučka ( 50g )
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu ( 20g )
  • špetka soli
  • 1/4 lžičky vanilkové pasty
  • 2 lžíce másla

Suroviny na krém frangipane:

  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 1/2 h cukru krupice ( 100g )
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 h mléka ( 250ml )
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 h nadrcených makronek (zrovna jsem měla zelené)
  • makronky
  • pusinky
  • čokoládové ozdoby
  • jedlé květy
Postup:
  1. Začnu přípravou křehkého těsta a to klidně i několik dní předem.V míse promíchám obě mouky se solí a citronovou kůrou. Máslo s cukrem a žloutky zlehka prošlehám v roboru s K-metlou. Poté postupně přidám mouku a vypracuji kompaktní těsto. Těsto zabalím do fólie a dám zchladit do lednice.
  2. Troubu rozpálím na 180°C horkovzduch. Těsto vyválím na plát, ze kterého posle šablony vykrojím požadované číslice. Vždy spodní a vrchní díl. Ty poté přenesu na plech vyložený pečícím papírem a peču cca 10-15 minut než kraje zezlátnou. Korpus nechám vychladit.
  3. Den před oslavou si připravím krémy a naplním je do cukrářských sáčků. Jejíchž pomocí budu plnit korpusy.
  4. Na žloutkový krém ohřeji mléko na sporáku. V misce prošlehám žloutky s cukrem, škrobem, špetkou soli a vanilkou. Když začně mléko vřít, přiliji část ke žloutkům a promíchám. Poté naliji zpátky k ohřátému mléku a míchám do zhoustnutí. Na závěr přimíchám máslo. Krém přikryji folií a dám vychladit.
  5. Poté pokračuji krémem frangipane.
  6. Jako poslední připravím světlý šlehačkový krém. V robutu se šlehací metlou prošlehám krémový sýr s cukrem, vanilkou. Poté přiliji smetanu a vyšlehám do pevného krému.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...