Ideální dezert na zahradní párty, oslavu narozenin nebo jen tak v neděli odpolko. A protože je zrovna léto, ozdobila jsem je ovocem. V zimě je ráda plním pařížskou šlehačkou.
Suroviny:
- 4 bílky
- 1 h cukru krupice ( 200g )
- 1/2 lžičky vanilkové pasty
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžika vinného octa
Suroviny na náplň:
- 1/2 mascarpone ( 120g )
- 1 h smetany ke šlehání ( 250ml )
- 2 lžíce cukru moučka
- ovoce na ozdobu ( jahody, borůvky, mango) nakrájené nadrobno
Postup:
- Troubu rozehřeji na 130°C.
- Připravím si plech s pečícím papírem.
- Do robotu se šlehací metlou vliju bílky se špetkou soli a přošlehám do jemné pěny. Přidám vanilku. Postupně začnu po lžících přidávat cukr a šlehám ( cca 4 minuty ), dokud nevznikne hustá , lesklá hmota. Poté popráším základ kukuřičným škrobem, pokapu octem a zlehka zašlehám do hmoty.
- Pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou nastříkám hnízda, kdy uprostřed nechám volno pro náplň.
- Plech vložím do trouby a teplotu stáhnu na 100°C. Korpus peču 1 – 2 hodiny, dokud nebude povrch suchý. Poté vypnu troubu a korpus nechám uvnitř vychladnout nejlépe i přes noc.
- Mascarpone prošlehám, přidám cukr a přileji smetanu. Vše vyšlehám do pevné šlehačky. Pomocí cukrářského šáčku s ozdobnou špičkou naplním pusinky.
- Servíruji ozdobené ovocem. Doporučuji plnit šlehačkou v den servírování.