Langoše se jsem měla ráda už jako malá holka. Každý rok na „čarodějnice“ je moje maminka společně s pár sousedy připravovali a prodávali v garáži u hřiště. Já vzala kamarádky, dostaly jsme „VIP langoše“ a já jsem se dmula pýchou. Teď je připravuji pro mé kluky a vzpomínám přitom na tyto úžasné okamžiky.
Suroviny:
- 500 g hladké mouka
- 1 malý bílý jogurt
- 1/2 balíčku čerstvého droždí ( 21g )
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru krupice
- 2 lžíce rostl. oleje
- vlažná voda
- 3 stroužky česneku nastrouhaného, voda, sůl
- kečup
- nastrouhaný tvrdý sýr
Postup:
- Menší misce si připravím kvásek z droždí, 150 ml vlažné vody, 1 lžičkou cukru a trochou mouky. Nechám 10 minut odpočinout.
- Poté do mísy s hnětací metlou dám mouku, sůl, jogurt, olej a kvásek. Podle potřeby přidávám vodu. Vypracuji hladké lehké těsto, které přikryji a dám kynout alespoň na 1 hodinu.
- Jakmile je těsto vykynuté, rozdělím ho na pomoučené kuchyňské ploše na bochánky, které nechám ještě 10 minut přikryté kynout. Poté jednotlivé bochánky rozválím ( nebo vytahám ) na placky.
- Takto připravené placky smažím v pánvi v rozpáleném řepkovém oleji dozlatova.
- V malé mističce rozmíchám strouhaný česnek s trochou vody a solí.
- Podle chuti pak langoš potřu česnekovou vodou, posypu strouhaným sýrem a přeliji česnekem.