Slaná jídla Večeře Vše

Jogurtové langoše

Langoše se jsem měla ráda už jako malá holka. Každý rok na „čarodějnice“ je moje maminka společně s pár sousedy připravovali a prodávali v garáži u hřiště. Já vzala kamarádky, dostaly jsme „VIP langoše“ a já jsem se dmula pýchou. Teď je připravuji pro mé kluky a vzpomínám přitom na tyto úžasné okamžiky.
Suroviny:
  • 500 g hladké mouka
  • 1 malý bílý jogurt
  • 1/2 balíčku čerstvého droždí ( 21g )
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 lžíce rostl. oleje
  • vlažná voda
  • 3 stroužky česneku nastrouhaného, voda, sůl
  • kečup
  • nastrouhaný tvrdý sýr
Postup:
  1. Menší misce si připravím kvásek z droždí, 150 ml vlažné vody, 1 lžičkou cukru a trochou mouky. Nechám 10 minut odpočinout.
  2. Poté do mísy s hnětací metlou dám mouku, sůl, jogurt, olej a kvásek. Podle potřeby přidávám vodu. Vypracuji hladké lehké těsto, které přikryji a dám kynout alespoň na 1 hodinu.
  3. Jakmile je těsto vykynuté, rozdělím ho na pomoučené kuchyňské ploše na bochánky, které nechám ještě 10 minut přikryté kynout. Poté jednotlivé bochánky rozválím ( nebo vytahám ) na placky.
  4. Takto připravené placky smažím v pánvi v rozpáleném řepkovém oleji dozlatova.
  5. V malé mističce rozmíchám strouhaný česnek s trochou vody a solí.
  6. Podle chuti pak langoš potřu česnekovou vodou, posypu strouhaným sýrem a přeliji česnekem.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...