Dezerty Řezy, koláče a cheesecakes Vše

Kokosové řezy

Tyto řezy vznikly díky mé lásce ke kokosu. Začala jsem přemýšet, jak nejrychleji upéct něco dobrého kokosového a našla jsem to ve spojení mandlového roládového piškotu, kokosového krému a šlehačky. A navíc chutnal celé rodině, přestože oni kokos tolik nemilují.
Suroviny:

Suroviny na piškot:

  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • 1/2 h cukru krupice ( 100g )
  • 30 g mandlové mouky ( neloupané )
  • 70 g hladké mouky
  • trocha citronové šťávy

Suroviny na kokosový krém:

  • 1/2 h kokosového mléka ( 125ml )
  • 1/2 h mléka ( 125ml )
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 žloutky
  • 1/4 cukru krupice ( 50g)
  • 1/3 h strouhaného kokosu
  • 100 g mascarpone

Suroviny na vanilkový smetanový krém:

  • 200 g smetany ke šlehání ( 33% )
  • 100 g mascarpone
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • moučkový cukr
  • strouhaný kokos
Postup:
  1. Nejdříve ze všeho si připravím kokosový krém, aby měl dostatečný čas v lednici ztuhnout.
  2. Do kastrůlku naliji kokosové mléko, mléko, přidám cukr, kukuřičný škrob a zapnu sporák. Po chvíli přimíchám žloutky a šlehám pomocí metly celou dobu. Přivedu k varu za stálého míchání. Jakmile směs zhoustne vypnu sporák a přidám strouhaný kokos. Směs přeliji do mísy, zakryji folií, aby se dotýkala krému a dám chladit do lednice. Po zchladnutí vmíchám mascarpone a vrátím zpět do lednice.
  3. Troubu rozehřeji na 190°C a plech vyložím pečícím papírem, který posypu strouhaným kokosem a připravím těsto na piškot.
  4. V robotu se šlehací metlou vyšlehám žloutky s 1/2 cukru a citronovou šťávou do husté pěny. Bílky vyšlehám s 2/2 cukru do pevného sněhu. Do žloutkové směsi zlehka vmíchám mleté mandle, hladnou mouku a ušlehaný sníh.
  5. Plech vyleji připraveným těstem a peču 8-10 minut do propečení. Upečený plát těsta sundám z plechu a otočím na mřížku. Nechám vychladnout a opatrně sloupnu pečící papír. Vychladlý plát rozkrojím na polovinu.
  6. Nyní je čas na kompletaci. Připravím si obdélníkovou formu a boky vyložím folií. Do ní vložím první piškotový plát, na který rozetřu kokosový krém. Přiklopím druhou polovinou piškotu a dám vychladit. Nejlépe na 2 hodiny.
  7. Jako poslední si připravím šlehačku. V robotu se šlehací metlou prošlehám mascarpone, přileji smetanu, vanilku a vyšlehám do pevné šlehačky. Přendám do cukrářského sáčku s hladkou špičkou a dám chladit do lednice.
  8. Kompletace. Vyndám řezy z lednice a povrch ozdobím pomocí cukrářského sáčku. Tvořím malé kopečky.
  9. Po vychlazení odstraním formu a krycí folii z boku.
  10. Servíruji pocukrované moučkovým cukrem a zasypané strouhaným kokosem.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...