Dezerty Oslava a jedlé dárky Řezy, koláče a cheesecakes Vše

Tartaletky plněné jablky, krémem a karamelovou polevou

V poslední době jsem si oblíbila přípavu těchto jednoporcových koláčku. Ráda je připravuji pro rodinu i pro přátelé na jejich oslavy. Patří mezi oblíbené dezerty, hlavně v období podzimu a zimy.
Suroviny:

Suroviny na korpus:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 150 g studeného másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • citronová kůra
  • sůl

Suroviny na jablečný kompot:

  • 3 jablka
  • 1/4 h cukru krupice ( 50 g )
  • 5 g pektinu
  • 2 g agaru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Suroviny na krém:

  • 150 g husté zakysané smetany
  • 100 g mascarpone
  • 50 g cukrového sirupu (1:1 poměr cukru a vody)
  • 2 plátky želatiny
  • 100 g smetany ke šlehání 33%

Suroviny na polevu:

  • 70 g cukru krupice
  • 55 g vody
  • 55 g smetany ke šlehání 31%
  • 2 g kukuřičného škrobu
  • 10 g vody
  • 1 plátek želatiny
Postup:
  1. Jako první začnu přípravou korpusů. Připravím si formičky, plech s podložkou na pečení, váleček na těsto a robot.
  2. Do robotu s K-metlou nasypu obě mouky se solí, přidám studené máslo nakrájené na menší kousky a vypracuji drobenku. Přidám cukr s citronovou kůrou a vmíchám. Poté přileji vejce. Vypracuji kompaktní těsto, které zabalím do folie a vložím vychladit do lednice.
  3. Nyní si připravím jablečný kompot. Jablka zbavím jadřinců, oloupu a nakrájím na malé kostičky. Dám do kastrůlku a společně s vodou podusím do měkka. Ke konci přidám skořici a cukr promíchaný s agarem a pektinem. Vše provařím 2 minuty. Poté vypnu sporák, nechám zchladnout a přikryji folií.
  4. Vyndám těsto a rozválím ho na plát o tloušťce cca 0,5 cm. Nejprve si z těsta pomocí formiček vykrojím dna tartaletek. Z těsta vykrojím proužky o šířce 2 cm a délce v závislosti na obvodu formiček. Těmito proužky vyložím boky formiček a přimáčknu na vykrojené dno. Dno propíchnu několikrát vidličkou. Tartaletky vložím na pár minut zamrazit.
  5. Troubu rozpálím na 170°C. Tartaletky položím na plech a peču cca 15-20 minut do zlatova.
  6. V období, kdy chladnou tartaletky na mřížce si připravím krém.
  7. V robotu se šlehací metlou prošlehám mascarpone, zakysanou smetanu. Dám nabobtnat želatinu do ledové vody a připravím si cukrový sirup. V horkém sirupu rozpustím želatinu a nechám zchladnout. Poté přileji k mascarpone a prošlehám. Na závěr přimíchám vyšlehanou šlehačku.
  8. Nyní začnu plnit tartaletky. Nejprve vložím pomocí lžíce jablečný kompot asi do poloviny formy. Na něj rozetřu krém a zarovnám s okrajem tartaletky. Dám chladit do lednice.
  9. Na polevu utavím z cukru a vody karamel. Mezitím si dám želatinu nabobtnat do studené vody. Ke karamelu přidám teplou smetanu a vařím, dokud není karamalem hladký a všechen rozpuštěný. Nyní přidám škrob rozmíchaný ve vodě a provařím asi 2-3 minuty. Vypnu sporák a vmíchám želatinu. Nechám směs zchladnout a promixuji mixérem.
  10. Vyndám tartaletky z lednice a přeliji polevou.
  11. Na závěr posypu okraje nasekanými pistáciemi.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...