V poslední době jsem si oblíbila přípavu těchto jednoporcových koláčku. Ráda je připravuji pro rodinu i pro přátelé na jejich oslavy. Patří mezi oblíbené dezerty, hlavně v období podzimu a zimy.
Suroviny:
Suroviny na korpus:
- 250 g hladké mouky
- 50 g mandlové mouky
- 150 g studeného másla
- 75 g moučkového cukru
- 1 vejce
- citronová kůra
- sůl
Suroviny na jablečný kompot:
- 3 jablka
- 1/4 h cukru krupice ( 50 g )
- 5 g pektinu
- 2 g agaru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Suroviny na krém:
- 150 g husté zakysané smetany
- 100 g mascarpone
- 50 g cukrového sirupu (1:1 poměr cukru a vody)
- 2 plátky želatiny
- 100 g smetany ke šlehání 33%
Suroviny na polevu:
- 70 g cukru krupice
- 55 g vody
- 55 g smetany ke šlehání 31%
- 2 g kukuřičného škrobu
- 10 g vody
- 1 plátek želatiny
Postup:
- Jako první začnu přípravou korpusů. Připravím si formičky, plech s podložkou na pečení, váleček na těsto a robot.
- Do robotu s K-metlou nasypu obě mouky se solí, přidám studené máslo nakrájené na menší kousky a vypracuji drobenku. Přidám cukr s citronovou kůrou a vmíchám. Poté přileji vejce. Vypracuji kompaktní těsto, které zabalím do folie a vložím vychladit do lednice.
- Nyní si připravím jablečný kompot. Jablka zbavím jadřinců, oloupu a nakrájím na malé kostičky. Dám do kastrůlku a společně s vodou podusím do měkka. Ke konci přidám skořici a cukr promíchaný s agarem a pektinem. Vše provařím 2 minuty. Poté vypnu sporák, nechám zchladnout a přikryji folií.
- Vyndám těsto a rozválím ho na plát o tloušťce cca 0,5 cm. Nejprve si z těsta pomocí formiček vykrojím dna tartaletek. Z těsta vykrojím proužky o šířce 2 cm a délce v závislosti na obvodu formiček. Těmito proužky vyložím boky formiček a přimáčknu na vykrojené dno. Dno propíchnu několikrát vidličkou. Tartaletky vložím na pár minut zamrazit.
- Troubu rozpálím na 170°C. Tartaletky položím na plech a peču cca 15-20 minut do zlatova.
- V období, kdy chladnou tartaletky na mřížce si připravím krém.
- V robotu se šlehací metlou prošlehám mascarpone, zakysanou smetanu. Dám nabobtnat želatinu do ledové vody a připravím si cukrový sirup. V horkém sirupu rozpustím želatinu a nechám zchladnout. Poté přileji k mascarpone a prošlehám. Na závěr přimíchám vyšlehanou šlehačku.
- Nyní začnu plnit tartaletky. Nejprve vložím pomocí lžíce jablečný kompot asi do poloviny formy. Na něj rozetřu krém a zarovnám s okrajem tartaletky. Dám chladit do lednice.
- Na polevu utavím z cukru a vody karamel. Mezitím si dám želatinu nabobtnat do studené vody. Ke karamelu přidám teplou smetanu a vařím, dokud není karamalem hladký a všechen rozpuštěný. Nyní přidám škrob rozmíchaný ve vodě a provařím asi 2-3 minuty. Vypnu sporák a vmíchám želatinu. Nechám směs zchladnout a promixuji mixérem.
- Vyndám tartaletky z lednice a přeliji polevou.
- Na závěr posypu okraje nasekanými pistáciemi.
