Tento recept na dort vznikl pro focení na reklamní kampaň. Konkrétně tento jsem připravila o několik dní předem pro rodinu, abychom si pochutnali a vše zkontrolovali. Je v něm vše, co milujeme. Vanilkový korpus, jahodová omáčka a lahodný tvarohovo-smetanový krém.
Suroviny:
Suroviny na korpus:
- 4 velké vejce
- 120 g cukru krupice
- 100 g hladké mouky
- 30 g rostlinného oleje
- špetka soli
Suroviny na jahodové coulis:
- 250 g mražených jahod
- 20 g vody
- 50 g cukru
- 1,5 g pektinu
Suroviny na krém z bílé čokolády:
- 150 g bílé čokolády
- 300 g smetany ke šlehání min. 33%
- 1 lžíce kokosové pasty
- 150g tučného tvarohu v kelímku
Suroviny na švýcarský krém na obmaz:
- 3 bílky
- 150 g cukru krupice
- 250 g másla
- 1 lžička vanilkové pasty
Postup:
- Ze všeho nejdříve si upeču korpus. Většinou je peču i dva dny předem a po vychlazení je zabalím do fólie a uložím do lednice. Troubu si rozpálím na 170°C horkovzduch a dno dortové formy vyložím pečícím papírem.
- Do robotu se šlehací mísou vyklepnu vejce, přidám špetku soli a přisypu cukr. Směs šlehám do husté, pevné, světlé hmoty minimálně 20 minut. Poté pomalu vlívám olej po stěně robotu. Po zašlehání vypnu robot a do mísy proseju mouku, kterou zlehka vmíchám, aby piškot nespadl. Piškot vliji do formy a peču asi 30-40 minut.
- Kosový krém na náplň. Zahřeji 150 g smetany, do které přidám kokosovou pastu a dobře promíchám. Horkou smetanu nadvakrát naliji do mísy k bílé čokoládě a míchám do rozpuštění. Pak přiliji zbývajících 150 g smetany a takto připravenou směs prošlehám pomocí tyčového mixéru. Po vychladnutí přikryji fólii a dám nejlépe přes noc do lednice. Druhý den vliji vychlazenou směs do robotu se šlehací metlou, přidám tvaroh a pomocí stěrky promíchám, aby se směs spojila. Poté vyšlehám do pevného krému. Hlídám, aby se krém nepřešlehal.
- Jahodové coulis. Přivedu v rendlíku jahody s vodou k varu. Cukr promíchám s pektinem a nasypu na jahody. Chvíli provařím. Vypnu sporák. Směs promixuji ponorným mixérem a propasíruji přes síto pro jemnější strukturu. Nechám zchladnout.
- Komletace dortu: korpusy vodorovně prokrojím na 3 pláty. První plát položím na podnos (na otočném stojanu), rozetřu část krému. Na krém rozetřu ovocné coulis a přikryji dalším plátem. Opakuji. Nanesu krém, coulis a přikryji posledním plátem korpusu.
- Takto připravený dort zavřu do ráfku a dám chladit do druhého dne do lednice.
- Švýcarský máslový krém na obmaz dortu. V míse od robota si zahřeji bílky společně s cukrem ve vodní lázni, dokud se cukr nerozpustí. Poté sundám mísu z vodní lázně, přendám do robota a vyšlehám při vysokých otáčkách do vychladnutí. Ve vedlejší míse přidám k změklému máslu lžičku vanilkové pasty a ručně prošlehám do lehké pěny. Poté máslo po částech opatrně zašlehám do bílkové hmoty. Máslo a bílkový krém musejí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.
- Celý dort včetně vrchu obmažu krémem dohladka. Před servírováním ho ozdobím barevnou posypkou.

