Poprvé jsem ho pekla pro syna k narozeninám a musím říct, že takhle ještě žádný jiný dort ze stolu nezmizel. Ideální dezert pro milovníky lotus sušenek. Na jeho výrobu jsem použila vanilkový korpus, který jsem zvláčnila cukrovým sirupem a promazala krémem z mascarpone. Nakonec jsem ho přelila lotus krémem (kupovaný).
Suroviny:
Suroviny na korpus:
- 6 velkých vajec
- 1/2 h + 1/3 h cukru krupice (180 g)
- 1 h + 1/4 h hladké mouky (150 g)
- 1/3 h rostlinného oleje ( 50 g)
Suroviny na lotusový crunch:
- 60 g mléčná čokoláda
- 20 g olej
- 60 g lotus sušenek nalámaných na kousky
Suroviny na mascarpone krém:
- 350 g smetany ke šlehání min. 33%
- 300 g mascarpone
- 3 lžíce cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Suroviny na lotus polevu:
- lotus krém
- lotus sušenky na ozdobu
Postup:
- Troubu si rozpálím na 175°C horkovzduch. U tohoto dortu používám k pečení korpusu formu na bábovku, avšak s hladkými boky.
- Začnu přípravou korpusu. Do robotu se šlehací mísou vyklepnu vejce, přidám špetku soli a přisypu cukr. Směs šlehám do husté, pevné, světlé hmoty minimálně 20 minut. Poté pomalu vlívám olej po stěně robotu. Po zašlehání vypnu robot a do mísy proseju mouku, kterou zlehka vmíchám ručně pomocí stěrky , aby piškot nespadl. Piškot vliji do formy a peču asi 30 minut. Po upečení nechám vychladnout a poté prokrojím na 3 pláty.
- Krém je jednoduchý a můj zamilovaný. V robotu se šlehací metlou prošlehám mascarpone a přileji smetanu, přidám cukr a vanilkový extrakt. Vše vyšlehám do hustého krému.
- Na křupavý crunch rozpustím v misce mléčnou čokoládu, do které přidám olej a nalámané lotus sušenky. Promíchám na konzistenci drobenky a dám vychladit.
- Komletace dortu: První plát položím na podnos (na otočném stojanu), nanesu krém, posypu lotus drobenkou, kterou ještě přeliji lotus krémem a přikryji dalším plátem . Tento postup ještě jednou zopakuji. Celý povrch dortu obmažu vrstvou krému a uhladím. Dort dám vychladit do lednice.
- Na vrch dortu nanesu lotusovou polevu a ozdobím sušenkami podle fantazie.

