Naše rodina čím dál víc vyhledává sladkosti s co nejmenším obsahem cukru, ale s výraznou chutí. A mohu říci, že tyto tyčinky mezi ně patří. Pro svého staršího syna je namočím do jeho milované karamelové čokolády.
Suroviny:
- 200 g jemných ovesných vloček
- 40 g neloupaných mandlí
- 40 g loupaných plátků mandlí
- 40 g loupaných lískových ořechů
- 40 g pistácií
- 60 g medu
- 60 g datlového sirupu
- 100 g ořechové pasty (pistáciové, lískové, mandlové…)
- 100 g vody
- sůl
Postup:
- Ořechy nasekám a přidám do mísy k ovesným vločkám.
- V rendlíku na sporáku zahřeji med, datlový sirup, ořechovou pastou a vodu. Pomalu míchám, dokud se vše nepropojí. Vypnu a přidám špetku soli.
- Poté naleji k suchým surovinám do mísy a promíchám.
- Tuto lepivou směs natlačím do silikonové formy nebo do pekáčku vyloženým pečícím papírem. Nechám alespoň půl hodiny odpočinout.
- Rozpálím troubu na 180°C a peču cca 20-30 minut do zlatohněda.
- Vychladlé vyloupnu z formy (nebo nakrájím) a připravím si čokoládovou polevu.
- Karamelovou čokoládu rozpustím ve vodní lázni a vmíchám kakaové máslo. Tyčinky namáčím z jedné strany do polevy a nechám zatuhnout na mřížce.