Dezerty Dorty Vše

Mrkvový dort s kořeněným krémem

Vláčný, voňavý a taky zeleninový je tento dort. Málem jsem zapomněla, jak je vynikající, takže mě překvapilo, že druhý den už zbyl jen malý kousek.

Suroviny na těsto:
  • 2 1/2 h hladké mouky (325 g)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky kardamonu a sušeného zázvoru
  • špetka muškátového oříšku
  • 3/4 h cukru krupice (150 g)
  • 1 h tmavého cukru (200g)
  • 1 1/2 h rostlinného oleje (375 ml)
  • 4 velké vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 2 h nastrouhané mrkve nahrubo
Suroviny na krém:
  • 115 g změklého másla
  • 200 g čerstvého sýra (cream cheese)
  • 1/2 h cukru moučka (60 g)
  • 1 lžíce smetany na šlehání
  • špetka skořice, kardamonu a muškátového oříšku
Nádobí:
  • 2 kulaté dortové formy o průměru 20 cm
Postup:
  1. Troubu rozpálím na 180 °C a nastrouhám si mrkev.
  2. V míse promíchám hladkou mouku, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a ostatní koření.
  3. V robotu se šlehací metlou prošlehám hnědý cukr, cukr krupice , vejce a vanilku do kompaktní našlehané hmoty. Po částech přímíchám mouku s kořením, aby se směs spojila a nakonec už jen stěrkou zapracuji mrkev.
  4. Těsto rozdělím na 2 části a naliji do forem. Peču 40 minut – provedu test – pokud párátko po zapíchnutí do těsta zůstané suché, je upečeno. Korpusy přendám na mřížku a nechám vychladnout.
  5. V robotu si mezitím připravím krém. Vyšlehám máslo, sýr, cukr, koření a nakonec přidám na zjemnění lžíci smetany.
  6. Korpusy slepím polovinou krému a zbytkem krému pomažu celý dort.

Eva

Všechny uvedené recepty jsou vyzkoušeny největšími mými kritiky, kterými jsou dva synové a manžel.

Mohlo by vás také zajímat...

Napsat komentář