Vláčný, voňavý a taky zeleninový je tento dort. Málem jsem zapomněla, jak je vynikající, takže mě překvapilo, že druhý den už zbyl jen malý kousek.
Suroviny na těsto:
- 2 1/2 h hladké mouky (325 g)
- 1 lžička soli
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky kardamonu a sušeného zázvoru
- špetka muškátového oříšku
- 3/4 h cukru krupice (150 g)
- 1 h tmavého cukru (200g)
- 1 1/2 h rostlinného oleje (375 ml)
- 4 velké vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 2 h nastrouhané mrkve nahrubo
Suroviny na krém:
- 115 g změklého másla
- 200 g čerstvého sýra (cream cheese)
- 1/2 h cukru moučka (60 g)
- 1 lžíce smetany na šlehání
- špetka skořice, kardamonu a muškátového oříšku
Nádobí:
- 2 kulaté dortové formy o průměru 20 cm
Postup:
- Troubu rozpálím na 180 °C a nastrouhám si mrkev.
- V míse promíchám hladkou mouku, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a ostatní koření.
- V robotu se šlehací metlou prošlehám hnědý cukr, cukr krupice , vejce a vanilku do kompaktní našlehané hmoty. Po částech přímíchám mouku s kořením, aby se směs spojila a nakonec už jen stěrkou zapracuji mrkev.
- Těsto rozdělím na 2 části a naliji do forem. Peču 40 minut – provedu test – pokud párátko po zapíchnutí do těsta zůstané suché, je upečeno. Korpusy přendám na mřížku a nechám vychladnout.
- V robotu si mezitím připravím krém. Vyšlehám máslo, sýr, cukr, koření a nakonec přidám na zjemnění lžíci smetany.
- Korpusy slepím polovinou krému a zbytkem krému pomažu celý dort.


