Mít v mrazáku těsto na sušenky je u nás doma od určité doby nutnost. Vydrží takto i několik měsíců . Tyto sušenky můžete upéct hned, ale já dávám z tohoto množství polovinu do mrazáku. Když pak peču něco v troubě , nevypínám jí hned , ale dám péct i několik sušenek.
Suroviny:
- 2 1/2 h hladké mouky ( 200g)
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 225 g měkkého másla
- 1 1/4 h hnědéhu cukru (150 g)
- 1/4 h cukru krupice (50 g)
- 2 velká vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 180 g čokoládových kousků ( nebo ořechy, rozinky…)
Postup:
- Troubu rozehřeju na 175 °C.
- V míse promíchám hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
- Do kuchyňského robota s K-metlou vložím změklé máslo, tmavý a světlý cukr, prošlehám. Po chvíli přidám 2 vejce se lžící vanilky, nechám šlehat, než se vše spojí a vznikne světlá našlehaná hmota. Postupně po částech přimíchám mouku a nakonec kousky čokolády. Stačí promíchat jen zlehka, aby se spojila mokrá směs se suchou.
- Z takto připraveného těsta vytvaruji kuličky pomocí naběračky na zmrzlinu (průměr 4 cm) a položím na připravený plech. Před pečení je dám ještě 10 minut do lednice.
- Peču 10-12 minut při 175°C.
Zamrazení:
Těsto nandám na pečící papír, jehož pomocí vyválím váleček a zabalím. Následně vložím do mrazničky.
Před podáváním nakrájím z válečku těsta cca 2 cm plátky, které položím na plech a dám péct při 175°C na 15-17 minut.
